Ingelmunster

2017, jaar van de fiets

In 2017 staat de fiets centraal in onze gemeente. Het gemeentebestuur plant allerlei activiteiten, subsidies en projecten met de fiets in de hoofdrol. 

Het bestuur wil alle inwoners stimuleren om meer gebruik te maken van de fiets. Met de wegeniswerken in de Oostrozebekestraat en de werken aan de centrumbrug in het vooruitzicht zijn we ervan overtuigd dat de fiets het ideale vervoersmiddel is in onze gemeente. Dit jaarthema sluit ook aan bij het burgemeestersconvenant om de CO2-uitstoot te verminderen, en bij het streven naar een gezonde gemeente.

Subsidies bij aankoop fiets

Om het fietsgebruik in Ingelmunster te stimuleren, keurde de gemeenteraad een nieuw reglement goed. Gezinnen die dit jaar een fiets voor een volwassene aankopen, kunnen rekenen op een subsidie tot 50 (niet-elektrische fiets) of 100 euro (elektrische fiets). Wanneer je, samen met het aankopen van een fiets, ook de nummerplaat van je voertuig inlevert, krijg je een aanvullende toelage. 

Deze kleine tegemoetkoming moet inwoners aanzetten om te investeren in een fiets, al dan niet elektrisch. Zo zetten we ook in op het drastisch verminderen van het aantal voertuigen, wat een positieve invloed heeft op de verkeersdrukte en de verkeersproblematiek op diverse plaatsen.

Meer fietscomfort

Om snel en gemakkelijk fietsbanden op te blazen, komen er op verschillende locaties openbare fietspompen. Voor elektrische fietsen voorzien we een oplaadpunt op het marktplein.

Om ervoor te zorgen dat fietsers en wandelaars het centrum van Ingelmunster vlot kunnen bereiken, komt er tijdens de werken aan de centrumbrug een tijdelijke fiets- en wandelbrug. Daarnaast bekijken we het comfort van onze fietsstallingen en breiden we deze in de toekomst verder uit, onder andere bij het nieuwe gebouw van de Zon en Villa Max. 

Veilig in het verkeer

Ook dit jaar werken we samen met de scholen mee aan de Strapdag en delen we fluojasjes uit. Daarnaast richten de verschillende scholen, samen met de verkeerspolitie, opnieuw een fietsexamen in voor leerlingen uit het zesde leerjaar.

Een veilige fietsomgeving is belangrijk. In 2017 staan er verschillende ingrepen gepland die zorgen voor een groter veiligheidsgevoel en chauffeurs alert maken voor fietsers. Tussen de Elfjulisingel en het centrum komt er een nieuwe fiets- en wandelverbinding. Alle trage wegen en andere fiets- en wandelverbindingen bundelen we in een wandel- en fietskaart. Zo kan iedereen op een veilige manier door Ingelmunster fietsen en wandelen.

Middaggemeente voor Kom op Tegen Kanker

Op 27 mei toont Ingelmunster zijn hart voor Kom op Tegen Kanker als middagstad tijdens het vierdaagse fietsevent ‘1000km voor Kom op tegen Kanker’. Hierbij leggen de 900 ingeschreven teams 8 etappes van 125 km af en zamelen zo geld in voor kankeronderzoek. Ook vanuit Ingelmunster rijden er verschillende teams mee. Op het middaguur van 27 mei strijkt het peloton neer in onze gemeente. 

Doe mee

De campagne ‘Zo dichtbij’ is de opvolger van ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’. Ingelmunster engageert zich ook voor deze actie als extra motivatie om de fiets meer te gebruiken.

Op 17 september tenslotte is het autoloze zondag en organiseren we een fietsfeest.

Bookmark and Share