Ingelmunster

Digidokters in de bib

Op zoek naar info om beter te werken met je digitale toestellen? Krijg advies en antwoorden op jouw vragen bij de Digidokter van de bib tijdens één van de maandelijkse workshops!  

Programma: 

  •  Zaterdag 15 september: WhatsApp, Skype e.a. communicatie-apps

Heel wat communicatie-apps bieden vele mogelijkheden en bevatten uiterst handige functies. Vandaag kom je te weten hoe je ze kan installeren en activeren. Wat is het verschil tussen WhatsApp, Viber, Hangouts, iMessage? Of doen ze eigenlijk allemaal hetzelfde? Of wil je gewoon weten waarmee je best kan videotelefoneren of groepsconversaties houden, ontdek het tijdens deze workshop!  

  • Zaterdag 13 oktober: apps voor (klein)kinderen 

Smartphones en tablets zijn overal in de Vlaamse huiskamers aanwezig en worden door iedereen gebruikt, ook door de jongsten onder ons. Tijdens deze Digidokter-sessie, voor ouders en grootouders, duiken we in het enorme aanbod van apps die specifiek gericht zijn op kinderen. Wat zijn op dit moment de meest kwalitatieve en meest leerrijke? We demonstreren er enkele. Tussendoor staan we ook even stil bij privacy en veiligheid.  

  • Zaterdag 17 november: bijleren met apps 

Momenteel staan de apps niet stil. De ontwikkeling gaat razendsnel. In deze demo starten we met de basis: het opzoeken van informatie. We testen apps zoals Google en Wikipedia, maar eveneens ook YouTube e.a. videoplatformen. Je maakt er kennis met enkele speelse instudeer-apps om vlot en speels talen te studeren, zoals Duolingo, Google Translate. Hiermee eindigt de middag nog niet, we staan ook even stil bij: Google Lens, Sky Map, Wikitude, Layar, Quizlet of Evernote Peek om flash-kaarten te maken, Evernote en OneNote om notities bij te houden. 

  • Zaterdag 15 december: streamingproducten en -diensten

In deze lezing/demo maken we je wegwijs in de jungle van streamingproducten en –diensten, denk aan Spotify, Netflix,… Behalve een verkenning van de 'diensten' bekijken we ook een aantal producten om media thuis te streamen (bluetooth speakers, Sonos, Apple TV, Chromecast,...). Wat kunnen we concreet met deze apparaten doen? Is het nodig om een dure investering te doen, of zijn er goedkopere alternatieven? 

  • Zaterdag 19 januari: kies de juiste smartphone

Een smartphone is al net zo ingewikkeld als een computer. Wanneer je naar de winkel stapt om er één te kopen, slaan de verkopers je dan ook om de oren met Gigabytes, Quadcore processors en Megapixels. Maar waarop let je nu het best? We helpen je te bepalen welk type gebruiker je eigenlijk bent, zodat je de smartphone kunt kiezen die het beste bij jou past.

 

  • Zaterdag 16 februari: hoe bescherm ik mijn privacy en online identiteit? 

Bewust of onbewust geef je op het publieke internet informatie over jezelf en anderen prijs. Het meest sprekende voorbeeld is natuurlijk Facebook. Maar ook op onverwachtse plaatsen geef je soms veelzeggende informatie weg. Wanneer je een reactie plaatst op een forum, een petitie ondertekent. Jouw 'online identiteit' is dus ontzettend belangrijk. Ondek enkele tips en trucs om jouw identiteit (gedeeltelijk) af te schermen.

  • Zaterdag 16 maart: smartphonefotografie: tips & trucs

Fotografische tips, (online) fotobeheer, automatische backups komen vandaag aan bod. Naast een hele rist fotografische tips krijg je in een kort overzicht van populaire fotografie-apps (Instagram e.a.) waarmee je je foto's kan bewerken of delen. Je leert tenslotte ook hoe je je foto's automatisch kan laten backuppen in de cloud.

Praktische info

Alle workshops gaan door op zaterdagvoormiddag van 10u. tot 12u. in de bibliotheek. Na een infomoment over het thema wordt er ook tijd gemaakt voor alle vragen. De deelnameprijs bedraagt 5 euro per workshop. Vooraf inschrijven kan online via het loket vrije tijd.

Een initiatief ism Vormingplus.

Bibiliotheek

Bibliotheek
Schoolstraat 35
8770 Ingelmunster
T: 051 32 14 65
E: bibliotheek@ingelmunster.be

Openingsuren:

ma. di. en do.: 16u. - 19u.
wo.: 9.30u. - 11.30u. en 14u. - 19u.
vr.: 9.30u. - 11.30u. en 15u. - 19u.
za.: 10u. - 12u. en 14u. - 17u.

Gesloten: 22 april, 1 mei, 30 mei tot en met 1 juni, 10 juni, 14 juni, 11 juli, 22 juli, 15 augustus, 30 september, 1 en 2 november, 11 november, 24 tot en met 26 december, 31 december tot en met 2 januari.