Ingelmunster

Schade door natuurrampen

Melding schade door natuurrampen

1. Contacteer je verzekeraar

Sinds 1 maart 2007 moet in alle woningverzekeringspolissen (brand en eenvoudige risico's) de dekking tegen de meest voorkomende natuurrampen opgenomen zijn. Je brandverzekering moet dus natuurrampen dekken.

Indien je schade hebt door hagel, onweer, enz. moet je dus eerst contact opnemen met je verzekeraar!

 

2. Aanvraag Rampenfonds

Enkel in speciale gevallen kan je nog beroep doen op het Vlaams Rampenfonds. Hiervoor moet het natuurverschijnsel eerst effectief als ramp worden erkend. Deze erkenning gebeurt door de Vlaamse regering.

Voor de erkenning van een natuurverschijnsel als ramp zal het gemeentebestuur informatie verzamelen over het aantal slachtoffers en de aard van de schade. Daarna wordt deze informatie doorgegeven aan het Vlaams Rampenfonds.

Als de ramp officieel erkend wordt, dan zal het gemeentebestuur dit bekend maken en kan je binnen de drie maanden een schadedossier indienen bij het rampenfonds.

 

3. Wateroverlast 5 juni 2015 erkend als ramp

Op 5 juni 2015 zorgde overvloedige regenval voor wateroverlast in onze provincie. Ook in Ingelmunster liepen onder andere in de Meulebekestraat, Oostrozebekestraat, Krekelstraat en Gentstraat woningen onder water en liepen heel wat landbouwteelten zware schade op..
De Vlaamse regering erkende deze regenval als ramp op 20 mei 2016. Omdat de regering de geografische uitgestrektheid van deze ramp heeft uitgebreid, wordt nu ook de schade tot midden januari 2017 indienen bij het Vlaams Rampenfonds via deze link. Dit kan pas na de publicatie van het besluit in het Belgisch Staatsblad, vermoedelijk eind oktober. Daarna heb je 3 maanden tijd om je dossier in te dienen.

Meer info

Dienst Preventie - Gemeentehuis
Oostrozebekestraat 4
8770 Ingelmunster
T: 051 / 33 74 38
E: preventie@ingelmunster.be

Openingsuren:

op afspraak