01-08-2022
Captatieverboden
Captatieverbod kanaal Roeselare-Leie
Op het kanaal Roeselare-Leie is opnieuw blauwalgengroei waargenomen. Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water en die er uitzien als wier. Een (te) hoog gehalte aan voedingsstoffen, waterschaarste, hoge watertemperatuur en een gebrek aan stroming en ander waterleven, kortom waterverontreiniging en klimaatopwarming werken de bloei van blauwalgen in de hand. Blauwalgenbloei is dan ook een teken van een minder goede waterkwaliteit. Blauwalgen scheiden giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van besmet water. Klachten na contact variëren van irritatie van de ogen en luchtwegen tot diarree en braken.
 
Captatieverbod
Het is verboden water te capteren uit het Kanaal Roeselare-Leie voor het besproeien van consumptie- en voedergewassen en voor drinkwater voor vee. Waterrecreatie zoals kajakken is voorlopig nog toegestaan, zolang er geen contact met het water wordt gemaakt, maar wordt afgeraden. De snelvaartzones op het kanaal zijn omwille van de blauwalgenbloei afgesloten voor waterski en aanverwante activiteiten. 


Verbod op oppompen van water uit onbevaarbare waterlopen en publieke grachten
De West-Vlaamse droogtecommissie besliste om rekening houdend met dalende waterpeilen en -kwaliteit om in de hele provincie te verbieden water op te pompen uit onbevaarbare waterlopen en publieke grachten. De aanhoudende droogte maakte deze maatregel nodig. 
Er zijn wel wat uitzonderingen op dit tijdelijk onttrekkingsverbod op de onbevaarbare waterlopen/grachten en dit voor:
  • weidepompen voor het drenken van vee
  • hulpdiensten (brandweer) die in geval van nood geen alternatief hebben om aan water te geraken
  • voor het vullen van spuittoestellen om gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken (voorwaarde hierbij is dat er geen risico is op puntvervuiling)
  • waterbeheerders die hiervoor een machtiging kregen
Meer info: