Ingelmunster

Nieuwsbericht

23-10-2019 Ingelmunster bouwt openbaar verlichtingspark om naar leds
Het gemeentebestuur heeft beslist om haar integrale openbare verlichtingspark tegen 2030 om te bouwen naar ultrazuinige ledverlichting. Om dat mogelijk te maken, tekende het een overeenkomst met netbedrijf Fluvius. Via de versnelde ombouw mikt Ingelmunster vooral op een forse daling van haar energieverbruik, -kosten en CO2-uitstoot. Tegelijk biedt de ombouw ook mogelijkheden om specifieke ingrepen te doen op het vlak van sfeer, veiligheid of toepassingen voor slimme steden. 
 
In Ingelmunster staan momenteel 2.294 verlichtingstoestellen opgesteld die in 2018 samen 785.674 kilowattuur elektriciteit verbruikten, goed voor een CO2-uitstoot van 182.276 kg. Vandaag staan er 111 ledtoestellen in de gemeente. Om het volledige lichtpark aan te passen tegen 2030 moeten er 182 toestellen per jaar worden omgebouwd. Dankzij die snelle ledombouw dalen het energieverbruik en de CO2-uitstoot 12 tot 15 keer sneller dan via het huidige ombouwprogramma.

Groen en veilig
Het gemeentebestuur wil werk maken van een groen en ecologisch Ingelmunster, zo staat te lezen in het beleidsprogramma ‘De 10 Grote Werken’. Dankzij deze aanpassing verminderen we de CO2-uitstoot in onze gemeente met 80.000 kilo. Een belangrijke realisatie binnen het burgemeestersconvenant! Ook financieel winnen we want deze omschakeling zelf betalen zou ons een flink pak meer kosten. De ledombouw sluit eveneens aan bij een ander beleidsdoel namelijk voorzien in veilige buurten. In verschillende gebieden dooft de verlichting momenteel tussen 23u. en 6u. Na de aanpassingen kunnen we in verschillende straten de verlichting dimmen in plaats van ze te doven. Zo krijgen bewoners en bezoekers een veiliger gevoel.

Aanpak Fluvius
Vandaag beheert Fluvius 1.200.000 lichtpunten in opdracht van 300 Vlaamse steden en gemeenten. Het netbedrijf helpt elk lokaal bestuur om hun lichtpark doelgerichter, energiezuiniger en duurzamer te maken. Dat gebeurt onder meer via de toepassing van brandprogramma’s die de verlichting op sommige momenten dimmen of doven, of door de ombouw van oude lampen naar energiezuinige leds. 
Sinds oktober 2015 plaatst Fluvius uitsluitend ledverlichtingstoestellen die aanzienlijk minder verbruiken en langer meegaan dan klassieke lampen. Samen met de lokale besturen wil het netbedrijf  alle lichtpunten in Vlaanderen tegen 2030 ombouwen naar leds, wat een forse versnelling betekent. Dankzij die investering kunnen alle steden en gemeenten samen jaarlijks 54 miljoen euro besparen op energieverbruik en 44.000 ton aan CO2. Bovendien biedt een ombouw ook meer mogelijkheden om beter in te spelen op de razendsnelle evoluties in interactieve verlichtingstechnologie. Om alle Vlaamse steden en gemeenten te kunnen ondersteunen ontwikkelde Fluvius een nieuw aanbod ‘Fluvius Openbare verlichting’. Dat omvat een flexibel keuze-aanbod waarmee lokale besturen hun verlichtingspark versneld kunnen moderniseren. Fluvius tekende ook een intentieverklaring met de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en technologiefederatie Agoria voor een intensievere samenwerking op het vlak van openbare verlichting.