Ingelmunster

Nieuwsbericht

19-12-2019 Nieuwe gebouwen voor cultuur, sport en de verenigingen
Het meerjarenplan van de gemeente Ingelmunster oogt bijzonder ambitieus. Na de school, de kinderopvang en de nieuwe jeugdlokalen in de vorige legislatuur, gaan de investeringen in deze legislatuur vooral naar een nieuw huis van de Vrije Tijd en een extra sportzaal. Dankzij het verantwoord financieel beleid van de voorbije jaren kan dit zonder verhoging van de belastingen.

Het meerjarenplan is de financiële vertaling van de Tien Grote Werken uit het beleidsplan. In de komende zes jaar investeert Ingelmunster bijna twintig miljoen euro. Een flink pak meer dan de voorbije zes jaar. Ongeveer de helft daarvan gaat naar de bouw van een huis van de Vrije Tijd en een extra sportzaal. Hiermee komt de gemeente tegemoet aan twee belangrijke noden.

“Sinds jaar en dag zijn de Ingelmunsterse verenigingen vragende partij voor een goed uitgeruste zaal voor een optreden of een voorstelling. Die komt er nu in het nieuwe belevingscentrum waar ook de bib onderdak vindt. Geen overbodige luxe, maar een degelijke omkadering die het cultureel leven in Ingelmunster een boost zal geven”, licht burgemeester Kurt Windels toe. “Sport is een ander verhaal. We merken dat we quasi continu plaatsgebrek hebben. En de populariteit van sport neemt nog steeds toe. Extra binnenruimte is een noodzaak. Daarenboven investeren we in bijkomende parking, zowel voor de auto als voor de fiets.”  

In het voorjaar van 2020 is de nieuwe brug en de Oostrozebekestraat klaar. Aansluitend krijgt de Gentstraat een nieuw wegdek. Voor de deze legislatuur staat ook nog de heraanleg van het stationsplein, de Nijverheidsstraat en de Oliekouterstraat gepland.  

Maar er is meer dan enkel beton en stenen. Veel aandacht en middelen gaan naar natuur en milieu.  De kanaalomgeving krijgt een groene invulling, er komen nieuwe trage wegen zoals die door de Mandelmeersen, we investeren in zonnepanelen op de gemeentelijke gebouwen, leggen een hondenweide aan en stimuleren op alle mogelijke manieren het fietsen.

Ingelmunster heeft de laatste jaren een stevige traditie opgebouwd inzake evenementen. Naast de tweejaarlijkse voetbalfeesten op het marktplein organiseert de gemeente in 2021 het Belgische Kampioenschap Tijdrijden voor de profs en is Ingelmunster in 2023 een onderdeel van de plaatselijke ronden bij het BK op de weg in Izegem. 

“We gaan dus op de ingeslagen weg verder. Vele nieuwe gezinnen kiezen bewust voor Ingelmunster. Een gezellige gemeente die bruist als een klein centrumstadje. We leven dicht bij elkaar op een kleine oppervlakte. Het is dan ook een bewuste keuze om in het centrum de faciliteiten aan te bieden die de inwoners verwachten. Enkel en alleen op die manier behouden we een levendige kern”, aldus de burgemeester.