Ingelmunster

Voorlopig rijbewijs

Een voorlopig rijbewijs is een leerdocument, het geeft u de toelating om met een voertuig op de openbare weg te rijden als voorbereiding op het praktisch rijexamen.

U kunt kiezen uit:

 • voorlopig rijbewijs mét begeleider. Dit is 36 maanden geldig.
 • voorlopig rijbewijs zonder begeleider. Dit is 18 maanden geldig.
 • sinds 1 februari 2019 kan u na het verlopen van uw voorlopig rijbewijs van 36 of 18 maanden éénmalig overschakelen naar een voorlopig rijbewijs dat 12 maanden geldig is. 

Voorwaarden

 • U bent niet langer dan 3 jaar geleden geslaagd voor het theoretisch examen voor de categorie waarvoor u het voorlopig rijbewijs aanvraagt.
 • het voorlopige rijbewijs van 12 maanden kan u enkel aanvragen als u eerder een rijbewijs van 36 of 18 maanden had, waarvan de geldigheidsduur niet meer dan 3 jaar is verstreken

Bijkomende voorwaarden

 • Voorlopig rijbewijs met begeleider: u kunt het voorlopig rijbewijs met begeleider afhalen vanaf 17 jaar.
  Sinds 1 oktober 2017 moeten in Vlaanderen begeleiders een vormingsmoment volgen van 3 uur vóór ze begeleider kunnen worden en op het voorlopig rijbewijs kunnen worden vermeld. Op rijbewijzer.be kunt u zien waar er vormingsmomenten plaatsvinden in heel Vlaanderen.
  Die vorming is 10 jaar geldig. Er kunnen maximaal 2 begeleiders vermeld worden op het voorlopig rijbewijs.
 • Voorlopig rijbewijs zonder begeleider: u bent 18 jaar en u hebt eerst 20 uur praktijklessen gevolgd bij een erkende rijschool. Als die rijschool u rijgeschikt acht om alleen te rijden, krijgt u een rijgeschiktheidsattest, waarna u de rest van de opleiding zonder begeleider mag afmaken.
 • Voorlopig rijbewijs 12 maanden: u had eerder een voorlopig rijbewijs (van 18 of 36 maanden) dat ondertussen verstreken is. U had nog nooit eerder een voorlopig rijbewijs van 12 maanden aangevraagd. U volgt 6 uur praktijklessen en duidt 1 of 2 begeleiders aan, die in het bezit zijn van een begeleidersattest.

Wat meebrengen

Als u kiest voor het voorlopig rijbewijs zonder begeleider breng het aanvraagformulier en het rijgeschiktheidsattest mee.

Indien u kiest voor de formule met begeleider(s) moet u deze op het aanvraagformulier invullen en de begeleider(s) laten handtekenen. Woont uw begeleider niet in Ingelmunster, dan hoeft u die niet langer te laten valideren in de andere gemeente. Breng het begeleidersattest mee en indien u kiest voor het voorlopig rijbewijs 12 maanden, vergeet bovendien uw bewijs niet van de gevolgde 6 uur rijonderricht.

Procedure

Het voorlopig rijbewijs moet u aanvragen in de gemeente waar u bent ingeschreven in het bevolkingsregister.

Kosten

Het voorlopig rijbewijs kost 25 euro. U kan dit met bancontact betalen.

Meer info

Burgerzaken - Gemeentehuis
Oostrozebekestraat 4
8770 Ingelmunster
T: 051/33 74 20
F: 051/31 82 83
E: burgerzaken@ingelmunster.be

Openingsuren:

ma. tem zat.: 9u. tot 12u.
di. en do.: 13.30u. tot 17u.

 

Aangepaste openingsuren in juli en augustus:

 • enkel open in de voormiddag
 • vanaf 13 juli tot en met 10 augustus: gesloten op zaterdag

Gesloten: 20 tot en met 22 april, 1 mei, 30 mei tot en met 1 juni, 8 tot en met 10 juni, 14 juni, 11 juli, 22 juli, 15 augustus, 28 tot en met 30 september, 1 en 2 november, 11 november, 24 tot en met 26 december, 31 december tot en met 2 januari.