Ingelmunster

Verkiezingen 26 mei 2019

Op zondag 26 mei trekken we naar de stembus voor Europese, federale en Vlaamse verkiezingen. Stemmen kan in vergelijking met de vorige verkiezingen in oktober 2018 een uurtje langer: van 8u. tot 14u.

Waar kan je stemmen?

- Sportcentrum (6 stembureaus)

- Cultuurfabriek (5 stembureaus)

- Woonzorgcentrum Maria Rustoord (1 stembureau) 

Je stemt met potlood en papier in het bureau dichtst bij je woning. De oproepingskaarten belanden in de week van 6 mei in je brievenbus. Wie geen kaart kreeg, kan tot en met 26 mei een duplicaat aanvragen bij de dienst burgerzaken in het gemeentehuis. 

Moet je stemmen en hoe doe je dat?

Als Belg ben je verplicht om te stemmen. Geldig stemmen doe je door een lijststem te geven als je akkoord bent met de volgorde waarin de kandidaten op die lijst staan. Men noemt dit ook wel een kopstem. Je stemt dus op een partij en niet op een specifieke kandidaat. Je kan ook voorkeurstemmen geven: één of meerdere naamstemmen op dezelfde lijst of een lijststem en één of meerdere naamstemmen op dezelfde lijst als je de volgorde waarin de kandidaten op die lijst voorkomen wil wijzigen. Je stem uitbrengen over verschillende lijsten mag dus niet! Een blanco of ongeldige stem telt niet mee voor het verdelen van de zetels.

 

Kan je zelf niet stemmen?

In een beperkt aantal gevallen kan je iemand een volmacht geven om voor jou te stemmen. Je moet een goede reden hebben voor je afwezigheid en een bewijs of attest kunnen voorleggen.

 

Reden

Attest

Waar aanvragen

Ziekte of handicap

Medisch attest

Je geneesheer

Beroepsredenen

Attest van je werkgever

Je werkgever

Jij (of iemand van je gezin) bent schipper, marktkramer of kermisreiziger

Attest van de uitoefening van het beroep van schipper, marktkramer of kermisreiziger

Dienst burgerzaken

Vrijheidsbeneming (bijv. gevangenis)

Attest van vrijheidsbeneming

Directie van de instelling

Geloofsovertuiging

Attest geloofsovertuiging

Je religieuze overheid

Studies

Studieattest

Directie van je onderwijsinstelling

Vakantie in het buitenland

Attest van de burgemeester (verkrijgbaar tot 25/05)

Dienst burgerzaken

Wil je geen volmacht geven? Dan breng je een bewijs of attest met de reden waarom je niet stemt (zie overzicht onder ‘kan je zelf niet stemmen?’), samen met je oproepingskaart binnen bij het onthaal of de dienst burgerzaken in het gemeentehuis. Je kan dit bewijs afgeven tot een maand na de verkiezingen.

Hoe geef je een volmacht?

Haal een volmachtformulier af bij de dienst burgerzaken of deze link. Vul het formulier in en onderteken het samen met de persoon aan wie je de volmacht geeft (de volmachtdrager). Geef het volmachtformulier samen met het bewijs waarom je niet kan stemmen aan de volmachtdrager.

Wat moet je doen als je een volmacht krijgt?

Je stemt in twee stembureaus: je eigen stembureau (vermeld op je oproepingsbrief) en het bureau waar de volmachtgever moet stemmen. Om te kunnen stemmen in de plaats van iemand anders moet je het ondertekende volmachtformulier meebrengen net als het bewijs waarom die persoon niet kan stemmen en zijn of haar oproepingsbrief. Vergeet ook niet om je identiteitskaart en eigen stembrief mee te brengen!

Meer info

Burgerzaken - Gemeentehuis
Oostrozebekestraat 4
8770 Ingelmunster
T: 051/33 74 20
E: burgerzaken@ingelmunster.be

Openingsuren:
ma. tem zat.: 9u. tot 12u.
di. en do.: 13.30u. tot 17u.