Wespen, bijen en de Aziatische hoornaar

Wespen zijn erg nuttige beestjes en spelen een belangrijke rol in onze natuur. De brandweer roept op om enkel hinderlijke of gevaarlijke nesten te melden. 
Dit kan via https://zonemidwest.be/ of bellen naar T 051 80 60 00. Het verwijderen van een wespennest kost 50 euro exclusief btw.

Hommels en bijen verdelgt de brandweer niet. Hiervoor verwijzen ze je graag naar een imker in je buurt.

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die wel verdelgd moet worden, want ze heeft het gemunt op onze bijenpopulatie. Je herkent ze aan haar opvallende gele poten en overwegend zwart lijf.  

Enkel de meest urgente en gevaarlijke secundaire nesten die op gevoelige publieke locaties hangen, worden door een gespecialiseerd team van Zone Midwest verdelgd. Voor andere nesten kan je terecht bij het Vlaamse meldpunt Vespa-Watch. Dankzij een samenwerking tussen de provincie, de gemeente en Vespa-Watch hoef je hiervoor zelf niets te betalen.

Om het nest via Vespa-Watch te laten verdelgen, ga je naar www.vespawatch.be. Via de knop ‘meld een nest’ kom je vervolgens terecht op een
formulier waar je enkele persoonsgegevens en gegevens van het nest moet invullen. Het is hierbij belangrijk om
een duidelijke foto van het nest en de nestbewoner aan je melding toe te voegen zodat experts kunnen valideren
dat het om de Aziatische hoornaar gaat. Nadat je melding is gevalideerd, wijst Vespa-Watch ze toe aan
een private verdelger in jouw regio. Die contacteert je via de persoonsgegevens die je meegaf in het formulier.

De verwerkingscyclus neemt wat tijd in beslag; hou dus rekening met een wachttijd die kan oplopen tot 2 weken of langer. Voor de meeste nesten
hoeft dat geen probleem te vormen. De Aziatische hoornaar is immers op zich niet agressief naar mensen toe, tenzij het nest verstoord wordt.
Wil je een secundair nest van deze soort sneller laten verwijderen? Dan kan je op eigen kosten contact opnemen met een professionele bestrijder.
Een overzicht vind je via www.vespawatch.be/eradicators.
Zo’n nest zelf verdelgen is geen goed idee. Secundaire nesten zijn groot en tellen heel wat nestbewoners. De vernietiging ervan is een gevaarlijke en
heikele klus die heel wat expertise vereist.

Bekijk de flyer met alle info