Hoe bespaart het gemeentebestuur energie?

Elektriciteit, water, gas: ook voor het gemeentebestuur nemen ze een grote hap uit het budget. Om deze uitgaven de baas te blijven, focust het bestuur op twee uitgangspunten: het doven van de openbare verlichting tijdens de nachturen en energie besparen in alle openbare gebouwen

  • Doven openbare verlichting

Binnenkort brandt de openbare verlichting niet meer tussen 23u. en 6u. Op vrijdag- en zaterdagnacht blijft de verlichting wel aan. Fluvius is momenteel bezig met het aanpassen van de elektriciteitscabines. Daardoor zal de omschakeling stapsgewijs merkbaar zijn. Tegen begin november is alle openbare verlichting aangepast. Door deze maatregel verbruiken we jaarlijks 39% minder of bijna 180.000 euro. De Ring en de Oostrozebekestraat (vanaf de Ring) zijn gewestwegen. Daar wijzigt niets aan de openbare verlichting.  

Ook de kerstverlichting, die volledig uit led bestaat, zal dit nieuwe doofregime volgen.  

Ondertussen gaat de verledding van de openbare verlichting verder. Alle straten in het buitengebied zijn nu al omgeschakeld naar ledverlichting. Ondertussen is een derde van de openbare verlichting verled.  

 

  • Energie besparen in alle openbare gebouwen 

De verwarming staat in alle openbare gebouwen afgesteld op 19 graden. In het sportcentrum is de thermostaat aangepast op basis van de richtlijnen van het netwerk lokaal sportbeleid: 15 graden voor alle bal- en zaalsporten en 18 graden voor gymnastiek 

Waar mogelijk zullen automatische schakelaars op de verlichting bijdragen tot energiezuinigheid, bijvoorbeeld in de gangen. Nieuwe ledverlichting vervangt de oude lampen.

De patrimoniumbeheerders doen hun rondgang in alle gebouwen en zalen van de gemeente. Per gebouw volgt een energiecheck: uitschakelen van frigo’s in lege lokalen, oude elektrische toestellen zoveel mogelijk vermijden, enz. Sensibilisaties rond energiezuinigheid moedigen het personeel en alle gebruikers van de gemeentelijke ruimtes extra aan.