Fair trade

Fair trade 

In 2018 kreeg Ingelmunster het label van FairTrade gemeente. De Fairtraderaad, een trekkersgroep van vrijwilligers, zette zich in voor het verder uitbouwen van alles wat met eerlijke handel te maken heeft. Sinds 20 december 2022 is de trekkersgroep FairTrade officieel een participatieraad en is de werking verder uitgebreid. Daarom werkt de trekkersgroep voortaan verder onder de naam ‘Mondiale Raad’. 

Naast de thema’s ontwikkelingssamenwerking en noodhulp zet de Mondiale Raad zich ook in voor FairTrade en korte keten. FairTrade richt zich op eerlijke handel voor producten die hier niet kunnen groeien (bijv. koffie). Korte keten focust op lokaal kopen, seizoensgebonden eten ... Bij beiden is een eerlijke prijs voor boeren en handelaars, aandacht voor het milieu en aandacht voor goede arbeidsomstandigheden heel belangrijk waardoor beiden met elkaar te verzoenen zijn.  

Wat is fair trade? Waarom is dit nog steeds nodig? 

Stel je voor dat je hard werkt, maar toch niet genoeg verdient om aan je basisbehoeften te voldoen. Dit is de realiteit voor miljoenen boerenfamilies in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Ze produceren koffie, thee, cacao, katoen, bananen en rijst voor de wereldmarkt, maar worden genadeloos geconfronteerd met ongelijkheid. Want de markt dicteert de prijzen. Neem bijvoorbeeld de cacaoboeren: amper 6% van de waarde van een chocoladereep vloeit terug naar hen. En voor de koffieboeren is het niet veel rooskleuriger.  Ook al is de totale koffiehandel goed voor een jaarlijkse omzet van 170 miljard euro, toch gaat slechts 10% daarvan naar de landen waar de koffie vandaan komt. 

Fair trade staat voor eerlijke handel. Dit wil zeggen dat men eerlijke, rechtvaardige prijzen geeft aan producenten in het zuiden voor hun producten. Tussen de afnemer van fairtradeartikelen en de producenten in de Derde Wereld worden afspraken gemaakt over prijszekerheid en stabiliteit in de afname van de producten. Vaak wordt door de afnemer vooraf al een aanbetaling gedaan zodat de producent de mogelijkheid heeft om te investeren in het productieproces. Bij de productie van fairtradeartikelen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de ecologische en sociale omstandigheden ter plaatse. Met andere woorden: mensenrechten en milieu spelen een heel belangrijke rol. 

Hoe herken je een fairtradeproduct? 

Er zijn talrijke voedingsproducten verkrijgbaar met een fair trade keurmerk: koffie, wijn, chocolade, fruit, thee, vruchtensap, confituur, suiker, koekjes, snoepjes, chips, rijst, kledij, bloemen, verzorgingsproducten…. Je vindt fairtradeproducten in de Oxfam-wereldwinkels, in vele supermarkten, gespecialiseerde winkels, sommige cafés en restaurants…. 

Welke fairtradelabels zijn er? 

Overspoeld door alle labels? Bij Faire Gemeente is er geen ruimte voor fairwashing! Daarom kiezen we enkel  voor labels die écht het verschil maken voor boeren en  werknemers in het Globale Zuiden. Met dit overzicht ben je zeker dat jouw keuze bijdraagt aan een duurzame toekomst voor de gemeenschappen  die deze producten produceren! Ze voldoen aan strenge criteria en zetten alle principes van eerlijke handel om in  actie. 

Lokale duurzame keuzes 

Faire gemeente heeft niet enkel aandacht voor eerlijke handel in het Zuiden. Eerlijke handel en bewust consumeren begint in je eigen buurt. Ondersteun ook de Belgische boeren door lokaal  en ecologisch te kopen. Kies voor seizoensgebonden  producten en overweeg om minder vlees te eten.  Inspireer anderen om hetzelfde te doen. 

Faire  gemeente Ingelmunster 

Het gemeentebestuur vindt eerlijke handel en lokale duurzame productie belangrijk en heeft daarom de titel van 'Fair Trade Gemeente' behaald. Sinds 2024 spreken we over ‘Faire Gemeente’ omdat het zowel gaat over FairTrade producten als lokale producten. Elke gemeente die de titel wil behalen, moet voldoen aan 6 criteria: 

  • Een geëngageerd gemeentebestuur: Ingelmunster engageert zich om minstens 2 fairtrade-producten aan te kopen voor vergaderingen, op kantoor… Verder promoot de gemeente op regelmatige basis het bewustzijn rond fair trade via communicatie naar haar personeel en inwoners toe. 
  • Winkels en horeca: Minstens twee fairtradeproducten zijn duidelijk beschikbaar in de plaatselijke winkels en horecazaken. 
  • Bedrijven, scholen en organisaties (jeugdbeweging, sportclub, vereniging…): Een aantal scholen, bedrijven en organisaties gebruikt fairtradeproducten en communiceert daarover. Scholen zetten ook educatieve campagnes op om de kennis over en de betrokkenheid met fair trade te vergroten.
  • Communicatie en media: bij alle activiteiten wordt de media zoveel mogelijk betrokken.
  • Trekkersgroep: Er is een lokale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven onderneemt om de titel te behalen en de continuïteit van de campagne te behouden. 
  • Lokale duurzame voeding: de gemeente moedigt lokale consumptie en productie van duurzame producten aan: zowel thuis, als op de werkvloer en op openbare plaatsen.  

De gemeente Ingelmunster heeft een eigen fairtrade-pagina. Hier kan je zien hoe goed we als gemeente scoren. 

Heel wat handelaars, organisaties, scholen … spraken hun engagement uit voor het faire gemeente verhaal. Dit wil zeggen dat zij ofwel fairtradeproducten aanbieden ofwel aandacht hebben voor de aankoop  van lokale producten:

Alle gemeentelijke diensten, GO! Basisschool Het Wonderbos, Prizma Middenschool, Onze-Lieve-Vrouw basisschool prizma school, gezinsbond, Natuurpunt De Buizerd vzw, De Bosbeke, Caffien, Taste of Melo, Cachet, De Sneukeling, Hibiscus natuurwinkel, Aldi, AD Delhaize, Lidl, Albert Heijn .... 

Heb je zelf een aanbod rond fair trade en/ of wil je graag partner worden? Laat het ons weten! 

 

Meer info

De mondiale raad is op zoek naar versterking. Wil jij je engageren om het beleid rond ontwikkelingssamenwerking, FairTrade en korte keten verder uit te bouwen? Wil je graag meer te weten komen over onze werking als mondiale raad? Stuur dan een mailtje naar mondialeraad@ingelmunster.be