Fietsstraten

Verkeersveilige schoolomgevingen met fietsstraten

In het beleidsplan ‘De 10 Grote Werken’ kon je het al lezen: Ingelmunster wil volop inzetten op de fiets! Allerlei maatregelen moeten ervoor zorgen dat de Ingelmunsternaren meer de fiets nemen naar het werk, de winkel, de school, de sportclub … Eén van de acties is het inrichten van fietsstraten, zodat kinderen op een veilige manier van en naar hun school kunnen fietsen.

Auto's blijven achter fietser in fietsstraat

De Schoolstraat, Guido Gezellestraat, Hendrik Consciencestraat en Brigandsstraat zijn fietsstraten. Vanaf september 2021 worden ook de Jan Breydelstraat en het Acaciaplein omgetoverd tot fietsstraten. In een fietsstraat komen fietsers op de eerste plaats en moet je je aan deze verkeersregels houden:

  • Auto’s en andere motorvoertuigen zijn welkom, maar ze mogen de fietser niet inhalen
  • Er geldt een maximumsnelheid van 30 km per uur
  • In een éénrichtingsstraat mogen fietsers die met de rijrichting meerijden de volledige rijbaan innemen. Fietsers die in tegengestelde richting rijden, moeten uiterst rechts op de rijweg, het fietspad of de fietssuggestiestrook blijven.
  • In tweerichtingsstraten mogen de fietsers de rechterrijstrook in hun rijrichting gebruiken

De fietsstraten kan je herkennen aan de verkeersborden in het begin van de straat. Rode markeringen en fietslogo’s op de rijweg wijzen de weggebruiker erop dat de fietser de belangrijkste weggebruiker in deze straat is.

Dienst Mobiliteit

Loket technische dienst - Gemeentehuis
Oostrozebekestraat 4
8770 Ingelmunster
T: 051 33 74 33
E: mobiliteit@ingelmunster.be

Openingsuren:

Bekijk de openingsuren

Filmpje

In dit filmpje worden de principes van een fietsstraat uitgelegd.