Nieuwe gym- en trampolinehal

De huidige gymzaal vind je in de evenementenhal. Deze locatie is ondertussen vijftien jaar oud en voldoet niet langer aan de eisen voor zowel de competitiesport als het recreatief turnen.  Daarnaast bezit onze gemeente heel wat bloeiende sportverenigingen die allemaal ruimte nodig hebben om te trainen. De huidige sportinfrastructuur barst daardoor uit zijn voegen! Door het plaatstekort moeten sommige verenigingen zelfs een ledenstop invoeren. De nieuwe sporthal brengt hier verandering in: omdat de gym- en trampolineverenigingen verhuizen naar een nieuwbouw komt er in de bestaande sporthallen ruimte vrij voor andere indoorsporten en grotere evenementen.  

De gloednieuwe sportzaal komt aan het sportcentrum, aan de kant van de Ring. GC Architecten tekende de plannen. De huidige oude vleugel met kleedkamers, sanitair en administratie verdwijnt. In de plaats komt een nieuwbouw van 869m² in twee bouwlagen met een gym- en trampolinehal van ongeveer 850m² en een tussenzone tussen de ‘oude’ en ‘nieuwe’ sporthal die bestaat uit één centrale gang. Een lichtstrook over de volledige lengte zorgt er voor een aangename en open sfeer. Deze gang geeft toegang tot:

  • tien kleedkamers op het gelijkvloers en de eerste verdieping. Twee kleedkamers sluiten rechtstreeks aan op de buitenvelden.  
  • doucheruimtes en toiletten 
  • bergruimte 
  • de tribune van de huidige sporthal en open zitruimtes met zicht op de gymzaal
  • de voorbouw met onthaal, bureaus en vergaderzalen.  

 

Multifunctioneel gebruik 

Het is de bedoeling om de nieuwe gym- en trampolinehal multifunctioneel te gebruiken. De turn- en trampolineverenigingen krijgen voorrang in het gebruik van deze ruimte. Onze eigen clubs en de turnclubs van Ledegem en Lendelede, waar we een samenwerkingsverband mee afsloten.  

Ook de scholen zullen de zaal frequent gebruiken.  

Energie 

De stookplaats van het sportcentrum en de cafetaria is niet meer aangepast aan de huidige normen. De verwarmingsketel is verouderd, er is geen ventilatie en de isolatie is ondermaats.  De gevels van de oude sporthal krijgen daarom nieuwe isolatie en dezelfde gevelbekleding als de nieuwbouw. Zo vormen beide gebouwen één visueel geheel. De verwarming van de nieuwe gymhal en het sportcentrum gebeurt met warmtepompen waarbij zonnepanelen elektriciteit leveren.

Evenementenplein 

De zone aan de voorzijde van het nieuwe gebouw transformeert in een evenementenplein. Een ideale plaats om sportactiviteiten te organiseren. In deze zone is ook ruimte beschikbaar om de cafetaria te voorzien van een terras. Podiumelementen, grasstroken en een trapzone zorgen voor de verbinding.  

Het speelplein op het Sportpark wordt aangepast. De hoge bermen verhuizen naar de buitenkant van het terrein. Zo krijg je vanuit het sportcentrum een beter zicht op de speeltoestellen. 

Het competitieveld van de krachtbalclub blijft op de huidige locatie, de trainingsvelden verhuizen naar een andere plaats op het Sportpark.  

Toegankelijkheid 

In de huidige sporthal is al een lift aanwezig. Omwille van een beperkt hoogteverschil op de eerste verdieping van de nieuwbouw, komt er een bijkomende lift. Alles is aangepast aan de verordening toegankelijkheid (draaicirkels, deurbreedtes, hellingen, …) en uiteraard is er ook aangepast sanitair voorzien. Twee kleedkamers op het gelijkvloers en een scheidsrechterslokaal zijn helemaal uitgerust voor mensen met een beperking. 

Wat met de evenementenhal? 

De gym- en trampolineverenigingen verhuizen naar de nieuwe sporthal. Daardoor komt er in de evenementenhal 615m² ruimte vrij voor andere indoorsporten. De huidige betonvloer in het verste deel maakt plaats voor een elastische sportvloer.  

Kostprijs

De Vlaamse regering voorziet 992.250 euro voor de bouwwerken, het gemeentebestuur betaalt 4.250.000 euro (excl. btw).