Herbruikbare bekers

Subsidie voor het huren of kopen van herbruikbare bekers

Sinds 1 januari 2020 is het op evenementen verboden om drankjes te serveren in wegwerpbekers of éénmalige drankverpakkingen zoals blikken of petflessen. Herbruikbare bekers kunnen wel.
Vanaf 15 juni 2023 is het volledig verboden om dranken te serveren in éénmalige drankverpakkingen zoals wegwerpbekers ea. Het gebruik van petflessen en blikjes is wel nog toegestaan wanneer de organisator kan aantonen dat minstens 95% gerecycleerd wordt. Vanaf 1 januari 2025 geldt ook een verbod voor petflessen en blikjes. Bij gebruik van herbruikbare recipiënten en herbruikbaar cateringmateriaal, is het verplicht om een systeem te voorzien dat garandeert dat minstens 90% ervan wordt ingezameld voor hergebruik. Bij evenementen is dit de verantwoordelijkheid van de eventorganisator.

Om verenigingen te ondersteunen bij het overschakelen naar herbruikbare bekers, voorziet het gemeentebestuur tot en met 31 december 2024 subsidies. De subsidie bedraagt maximum 500 euro per jaar en 50% van de kosten.

Gratis bekers ontlenen

Ben je op zoek naar een manier om je evenement afvalarm en milieuvriendelijk te maken? IVIO en De Kringwinkel bieden de oplossing! Maak gebruik van de gratis ontlening van herbruikbare bekers. Ze zijn gemaakt uit polycarbonaat, glashelder, stevig en met een inhoud van 25 cl.

  • Wie: verenigingen, culturele organisaties, gemeentebesturen, onderwijsinstellingen, de Kringwinkel, particulieren,… gevestigd in de IVIO-regio (Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt).
  • Hoe: lenen is gratis. Enkel bij verlies, beschadiging of niet-proper afwassen betaal je een vergoeding. De bekers worden meegegeven in stapelbare opbergbakken (175 bekers/bak). Je leent de bekers per bak en kan 20 bakken ontlenen. Lees meer 
  • Aanvragen: via het aanvraagformulier of via info@dekringwinkelmidwest.be minstens 2 weken voor de activiteit. Na betaling van je waarborg staat je reservatie vast.
  • Waarborg: te storten 1 week voor de uitleendatum. De waarborg bedraagt 30 € per bak van 175 bekers. De waarborg wordt teruggestort als alle bekers op de afgesproken datum in goede staat worden teruggebracht.
  • Terugbrengen: breng alle bekers netjes afgewassen, afgedroogd en onbeschadigd terug naar De Kringwinkel, en dit op de afgesproken datum.
  • Alle info kan je nalezen in het reglement.

Bekers huren

Via ZOWE (Zorgzaam Werk), een initiatief van maatwerkbedrijf WAAK en zorgaanbieder De Branding, kan je herbruikbare bekers huren.