14-05-2024
Breng de Ingelmunsterse natuur in kaart
Zoek je mee naar planten en dieren tijdens het 1.000-soortenweekend? 
 
Op zaterdag 22 en zondag 23 juni gaan we in Ingelmunster en Izegem op zoek naar zoveel mogelijk planten en dieren. De ambitie is om minstens 1.000 verschillende soorten in kaart te brengen. Het telweekend levert een mooie momentopname op van de biodiversiteit in onze regio. 
 
Natuurliefhebbers- en experts zullen de regio afspeuren, maar ook jij kan meezoeken! De kriebelbeestjes in je tuin, plantjes tussen je terrastegels en de vogels die je hoort fluiten in het nabijgelegen park horen erbij. Je huisdieren en kamerplanten komen niet in aanmerking. Alle info geef je door via het natuurplatform waarnemingen.be. Tijdens 1.000-soortenweekend ben je ook welkom op één van de vele activiteiten waar experten je meenemen in de wondere wereld van de natuur in je buurt:
 
Workshop: planten en dieren herkennen met je smartphone 
Eén klik op je smartphone en je weet welke plant of dier je voor je neus hebt. Meer weten over de app ObsIdentify? Kom dan naar de gratis infoavond op donderdagavond 6 juni in het Schuttershuisje. Een expert geeft er een presentatie over het gebruik van deze app die meer dan 22.000 soorten kan herkennen. Na de theorie duik je ook even het veld in om planten, insecten, bomen … te identificeren met je eigen smartphone. 
  • Donderdag 6 juni van 19.30 tot 21.30 uur.
  • Schuttershuisje, Waterstraat 6. 
De slankpootvlieg onder de loep 
Marc Pollet neemt je mee op sleeptouw in de wondere wereld van de slankpootvliegen. Eerst gaan we even de natuur in en proberen we onder zijn begeleiding slankpootvliegen op te sporen en te verzamelen. Daarna trekken we naar het Schuttershuisje, waar we kennismaken met deze bijzonder interessante vliegenfamilie. Tenslotte bekijken we wat we verzameld hebben. 
  • Zaterdag 22 juni om 14 uur
  • Schuttershuisje, Waterstraat 6 
Mottige avond 
Wist je dat er meer dan 2.000 soorten nachtvlinders zijn in ons land? En toch kennen we er slechts heel weinig van. Met onze 'mottige avond', een geleide avondwandeling, willen we daar verandering in brengen. Met een gids gespecialiseerd in nachtvlinders duiken we de duisternis in. Onderweg lokken we de nachtvlinders met licht, geur en zoetigheid.  
  • Zaterdag 22 juni om 21 uur
  • Schuttershuisje, Waterstraat 6 
Opgelet! Het is verplicht om op voorhand in te schrijven voor deze activiteiten via westvlaamsehart.be,  info@westvlaamsehart.be, T 051 27 55 50.