Wat is RSS?

Wil u het Ingelmunster-nieuws op de voet volgen? Maak dan gebruik van onze RSS-feed en krijg nieuwe berichten meteen toegestuurd!

Waarom zou ik RSS gebruiken?

RSS is een internettoepassing waarmee berichten (‘feeds’) vanop verschillende websites (bijvoorbeeld vanop ingelmunster.be) automatisch op 1 plaats (de ‘RSS-lezer’) worden samengebracht. U moet dus niet meer elke website apart bezoeken om op de hoogte te blijven van de laatste berichten.

RSS staat voor Rich Site Summary of Really Simple Syndication. Dat laatste, syndication, is de term voor het binnenhalen van al dat nieuws in een eigen RSS-lezer.

Via uw RSS-lezer kan u instellen welke informatie op uw lezer terechtkomt. Het RSS-computerprogramma zal nadien zelf contact opnemen met de sites die u hebt aangeduid, de feeds verzamelen en netjes op uw RSS-lezer weergeven. Een website die informatie aanbiedt via RSS heeft de term ‘RSS’ en/of het icoon op de homepagina staan.

Hoe ga ik van start?

U hebt twee dingen nodig als u RSS wil gebruiken: een RSS-lezer en feeds.

Om RSS-feeds te lezen is aparte software nodig. RSS-lezers zijn er in vele soorten, betalend en niet-betalend, voor Linux, Macintosh en Windows. Sommige kunnen alleen maar RSS-feeds lezen, andere kunnen bijvoorbeeld ook feeds uit webdagboeken ‘blogs’ weergeven.

Er bestaan 2 soorten RSS-lezers:

  • Newsreaders: dit zijn speciaal ontworpen programma’s die al dan niet gratis op het web worden aangeboden.
  • Websites: op sommige websites kan u, na registratie, uw eigen nieuwssite samenstellen door middel van RSS-feeds.

Om feeds in te stellen maakt u gebruik van het RSS-icoontje (zie hieronder).

Dit icoon is met een hyperlink verbonden met de RSS-feed. Het internetadres van de RSS-feed kan simpelweg gekopieerd worden door met de muis over het icoon te gaan en op de rechter muisknop te klikken, gevolgd door het commando 'Kopieren'. De link moet vervolgens in uw RSS-lezer 'geplakt' worden.