Collectieve schuldenregeling

Indien uw schuldenlast zo hoog is dat budgetbeheer geen oplossing kan bieden om de schuldeisers terug te betalen, kan u een beroep doen op een collectieve schuldenregeling. Dankzij de collectieve schuldenregeling kan u via een gerechtelijke procedure tot een akkoord komen met de schuldeisers en tijdens de afbetaling nog menswaardig leven.

Procedure

U kan een collectieve schuldenregeling aanvragen met een verzoekschrift bij de arbeidsrechtbank van het arrondissement waar u woont. In samenwerking met de regionale dienst schuldbemiddeling kan de sociale dienst van het OCMW u hierbij helpen.

De rechter stelt een advocaat aan die als schuldbemiddelaar zal handelen. De intresten worden vanaf dat moment bevroren.

Als u toegelaten bent tot een collectieve schuldenregeling, zal u uw inkomen niet meer zelf ontvangen. De schuldbemiddelaar zorgt voor de afbetaling van de schulden.  De schuldbemiddelaar voorziet een leefgeld.

Voorwaarden

Om toegelaten te worden tot een collectieve schuldenregeling:

  • moet u structurele schulden hebben die u onmogelijk zal kunnen terugbetalen binnen een redelijke termijn
  • mag u geen handelaar, NV of BVBA zijn
  • mag uw collectieve schuldenregeling niet herroepen zijn geweest. Wanneer dit toch het geval is, komt u in de meeste gevallen vijf jaar niet meer in aanmerking voor een nieuwe colectieve schuldenregeling.

Meer info

Schuldbemiddeling en budgettering - Sociaal huis
Oostrozebekestraat 6
8770 Ingelmunster
T: 051 33 74 60
E: socialedienst@ingelmunster.be

Openingsuren:

Op afspraak

Nieuwe dossiers: bekijk de openingsuren