Composteren

Een kleine moeite voor een mooi resultaat

Composteren is het proces waarbij organisch materiaal door de werking van bacteriën en schimmels wordt afgebroken tot een stabiel eindproduct. Verschillende afbraakorganismen verkleinen, vermengen, en verteren het organisch materiaal en produceren een kruimelige, voedzame, vochthoudende en humusrijke compost.
Het is een biologisch proces, waarbij afgestorven leven de voedingsbodem wordt voor nieuw leven. Composteren gaat traag. In de zomer moet je rekenen op 4 à 5 maanden en in de winter op 6 maanden tot je compost gebruiksklaar is.

Door zelf je groenten- en fruitafval te composteren voorkom je afval en dus ook kosten. Je kan namelijk zelf een deel van jouw afval in de hand houden en bovendien maak je zelf een nieuw, nuttig product. Bij het 'thuiscomposteren' wordt de natuur in feite nagebootst.

Ingelmunsternaren die zelf willen composteren, kunnen bij de milieudienst compostvaten en compostbakken kopen. Je kan hiervoor een toelage aanvragen bij het gemeentebestuur. 

De compostmeesters staan je graag met raad en daad bij.

Wil het composteren niet lukken? Dan kan je terecht bij de compostmeesters.
Op de compostdemonstratieplaats op het recylcagepark wordt echter niet enkel gecomposteerd, ook mulchen, houtwal, takkenscherm en bloemenakker worden er gedemonstreerd. En ook enkele kippen hebben er hun thuis.

Milieudienst

Loket technische dienst - Gemeentehuis
Oostrozebekestraat 4
8770 Ingelmunster
T: 051 33 74 32
E: milieu@ingelmunster.be

Openingsuren:

De dienst ruimte (technische dienst, openbare werken, ruimtelijke ordening, milieu en economie) werkt enkel op afspraak

Voor sommige producten (omgevingsvergunning, milieu) kan je zelf online een afspraak maken.