Fair trade

Wat is fair trade?

Fair trade staat voor eerlijke handel. Dit wil zeggen dat men eerlijke, rechtvaardige prijzen geeft aan producenten in het zuiden voor hun producten. Tussen de afnemer van fairtradeartikelen en de producenten in de Derde Wereld worden afspraken gemaakt over prijszekerheid en stabiliteit in de afname van de producten. Vaak wordt door de afnemer vooraf al een aanbetaling gedaan zodat de producent de mogelijkheid heeft om te investeren in het productieproces. Bij de productie van fairtradeartikelen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de ecologische en sociale omstandigheden ter plaatse. Met andere woorden: mensenrechten en milieu spelen een heel belangrijke rol.

Het gemeentebestuur vindt eerlijke handel en lokale duurzame productie belangrijk en heeft daarom de titel van 'Fair Trade Gemeente' behaalt. Elke gemeente die de titel wil behalen, moet voldoen aan 6 criteria:

 • Lokaal bestuur: het gemeentebestuur ondertekent de resolutie en koopt minstens 2 fairtrade-producten aan.
 • Winkels en horeca: minstens 2 winkels en 2 horecazaken bieden 2 of meer fairtrade-producten aan.
 • Bedrijven, scholen en organisaties: minstens 2 bedrijven, 2 scholen en 2 organisaties bieden 2 of meer fairtrade-producten aan.
 • Media: bij alle activiteiten wordt de media zoveel mogelijk betrokken.
 • Trekkersgroep: er wordt een trekkersgroep opgericht die de nodige inspanningen levert om alle criteria te behalen.
 • Lokale duurzame landbouw: de trekkersgroep organiseert een activiteit met betrekking tot lokale productie en consumptie van duurzame voedingsproducten. Dit kan een meerjarenproject zijn of elk jaar een nieuw initiatief.

De gemeente Ingelmunster heeft zelfs al haar eigen fairtrade-pagina. Hier kan je zien welke criteria de gemeente al behaalde en welke activiteiten op het programma staan.

Hoe herken je een fairtradeproduct

Fair Trade Max Havelaar is een onafhankelijk keurmerk voor eerlijke handel. Je vindt het keurmerk enkel op producten die aan de internationale criteria voor eerlijke handel voldoen. Het Fair Trade Max Havelaar keurmerk biedt de consument belangrijke garanties. Het is het bewijs dat de boeren in het Zuiden een rechtvaardige prijs krijgen voor hun oogst en dat de landarbeiders in correcte sociale omstandigheden werken en dat de productiemethoden milieuvriendelijk zijn. Om die garanties te geven, laat Max Havelaar de hele weg die een product aflegt - van bij de boer tot in de winkel - streng controleren.

Een product dat het Fair Trade Max Havelaarkeurmerk draagt, beantwoordt aan de volgende criteria:

 • De producenten kunnen rekenen op een minimumprijs, die de kosten van een sociaal- en milieuverantwoorde productie dekt.
 • De producenten ontvangen ook een extra sociale premie om ontwikkelingsprojecten op te zetten in hun gemeenschap (zoals initiatieven op het vlak van onderwijs, gezondheid, spaar- en kredietsystemen, wegenaanleg, vorming in verband met productieverbetering of organisatieversterking enzovoort)
 • De contracten met de koper of de invoerder worden zoveel mogelijk afgesloten voor een lange periode.
 • Productie en de commercialisering ter plaatse gebeuren op een transparante manier.
 • De arbeiders kunnen werken in menswaardige arbeidsomstandigheden. Geen kinder- en dwangarbeid dus.
 • Er is een grote zorg voor het leefmilieu.

Welke producten zijn er en waar vind je ze?

Er zijn talrijke voedingsproducten verkrijgbaar met het Max Havelaar keurmerk: koffie, wijn, chocolade, fruit, thee, vruchtensap, confituur, suiker, koekjes, snoepjes, chips, rijst, ijs, en honing. Ook kledij, bloemen en verzorgingsproducten met Max Havelaar keurmerk zijn verkrijgbaar.

Je vindt fairtradeproducten gecertificeerd door Max Havelaar in de Oxfam-wereldwinkels, in vele supermarkten, gespecialiseerde winkels, bedrijven en cafés en restaurants.

Meer info op http://fairtradebelgium.be/nl