Milieutips

Via deze pagina geven wij u graag enkele nuttige milieuvriendelijke tips mee!

Milieuvriendelijk schoonmaken

Voor elk schoonmaakkarwei kunt u wel een andere product gebruiken, maar niet alle producten zijn milieuvriendelijk. Sommige zijn gevaarlijk voor het milieu en uw gezondheid.

Wilt u op een "groene manier" schoonmaken? Dan vervangt u het best de blitse producten door degelijke zepen of natuurlijker producten die het milieu veel minder schade berokkenen.

Lees meer

Fair trade

Fair trade staat voor eerlijke handel. Dit wil zeggen dat men eerlijke, rechtvaardige prijzen geeft aan producenten in het zuiden voor hun producten.

Er zijn talrijke fair trade producten beschikbaar: wijn, ijs, chocolade, enz. Ook het gemeentebestuur werkt met fair trade producten.

Lees meer

Pesticiden

Pesticiden zijn er voor allerlei doeleinden. Er zijn fungiciden, insecticiden, herbiciden,.... "Tegen elk wat wils", om zo te zeggen.

Pesticiden kunnen nuttige diensten bewijzen, bvb. om plagen onder controle te brengen. Maar het gebruik ervan houdt echter altijd een zeker risico in. Ze zijn nu eenmaal ont-worpen om leven 'kapot' te krijgen: of dat nu planten, insecten, schimmels of andere levensvormen zijn.

Lees meer

Energieverbruik verminderen

We kunnen besparen op warmte, verstandig ventileren en besparen op elektriciteit. Dit kan door grote investeringen uit te voeren, maar ook door maatregelen die weinig of niets kosten.

En een lager energieverbruik betekent een lagere energiefactuur en we dragen ons steentje bij om de CO2-uitstoot te beperken.

Lees meer

FSC-hout

Dat bossen een levensnoodzakelijk goed zijn, staat als een stevige houten paal boven water. Toch worden ze wereldwijd nog steeds bedreigd. Om dat verwoestende proces een halt toe te roepen werd de Forest Stewardship Council (FSC) of de Raad voor Duurzaam Bosbeheer opgericht. Het FSC-label geeft aan dat het hout uit een verantwoord beheerd bos afkomstig is.

Lees meer

Milieuvriendelijk op weg

Een sportieve rijstijl kenmerkt zich door hoge snelheden, voortdurend accelereren met hoge toerentallen en plots afremmen. Dat leidt tot 25 à 30% extra brandstofverbruik en levert bovendien nauwelijks of geen tijdwinst op.

Het kan ook anders. Een milieuvriendelijke rijstijl en een goed onderhouden wagen zorgen voor een flinke brandstofbesparing.

Lees meer