Milieuvriendelijk schoonmaken

De groene schoonmaak

Voor elk schoonmaakkarwei kunt u wel een andere product gebruiken, maar niet alle producten zijn milieuvriendelijk. Sommige zijn gevaarlijk voor het milieu en uw gezondheid.

Wilt u op een “groene manier” schoonmaken, dan vervangt u het best de blitse producten door degelijke zepen of natuurlijker producten die het milieu veel minder schade berokkenen.

Waarop moet u letten bij het schoonmaken?

  • Doseer zo zuinig mogelijk. Uit onderzoek blijkt dat er in de praktijk vaak te veel schoonmaakmiddel gebruikt wordt. Vier tot zelfs dertig keer te veel! Het is belangrijk dat de instructies op de verpakking gevolgd worden. Zo hebt u minder kans om te veel schoonmaakmiddel in de emmer water of op de schoonmaakdoek aan te brengen. Kies daarom ook een schoonmaakmiddel met een goed doseersysteem, zodat overdosering voorkomen wordt. Een gulden regel: meer schoonmaakmiddel maakt niet “schoner”!
  • Kies voor milieuverantwoorde schoonmaakproducten.Kies zoveel mogelijk voor producten op basis van plantaardige grondstoffen (vaak kokosolie of palmpitolie). De meeste schoonmaakklussen kunnen gebeuren met een allesreiniger op basis van plantaardige grondstoffen of vloeibare of groene zeep. Het milieubelastend effect hiervan is immers niet zo hoog. Kies indien mogelijk voor een geconcentreerd product. Zorg wel dat u niet overdoseert!
  • Terugdringen van het aantal soorten reinigingsmiddelen. Maak gebruik van één product voor meerdere schoonmaakactiviteiten waardoor het aantal soorten schoonmaakmiddelen, het verbruik en het aantal verpakkingen voor een groot deel teruggeschroefd kunnen worden!
  • Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen. Vaak zijn er eenvoudige middeltjes die even effectief en veel minder schadelijk zijn voor milieu én gezondheid. Hieronder volgt een overzicht van reinigingsmiddelen die slecht zijn voor het milieu en uw gezondheid; gebruik ze liever niet of bij uitzondering. Volg altijd de instructies op de verpakking!
    • Vermijd javel (bleekwater). Dit bevat chloor en is erg slecht voor het milieu. Chloor doodt nuttige bacteriën in het water en heeft een irriterende werking op de ogen en luchtwegen. Regelmatig schoonmaken met een zeep of een allesreiniger is even hygiënisch en minder schadelijk voor het milieu.
    • Vermijd chemische ontstoppingsmiddelen. Kies voor: bijtende soda in parelvorm (natriumhydroxide) of een ontstopper op basis van enzymen.
    • Kies voor azijn voor het ontkalken i.p.v. voor chemische ontkalkmiddelen.
    • Vermijd allesreiniger op basis van synthetische wasactieve stoffen; beter is vloeibare zeep of allesreiniger op basis van plantaardige grondstoffen.
    • Vermijd ammoniak.
  • Gebruik microvezeldoekjes voor de schoonmaak. Met een herbruikbaar microvezeldoekje kan er zonder schoonmaakmiddel en met hetzelfde
    reinigingsresultaat worden gereinigd. Het microvezeldoekje bestaat uit een mengeling van microscopische vezels van polyester en polyamide. Het gaat hierbij om reinigingsdoekjes die na de schoonmaak gewassen kunnen worden en opnieuw gebruikt kunnen worden (zelfs tot 400 keer). Een microvezeldoek is bedoeld voor het interieur, vooral gladde oppervlakten zoals deuren, tafels, kasten, glas en beeldschermen. U kunt de doekjes droog gebruiken. Door het wrijven laden ze statische elektriciteit op en trekken zo de stofdeeltjes naar zich toe. Kiest u voor nat gebruik, maak de doekjes dan vochtig door ze in koud water te brengen en goed uit te wringen.