Tips bij geluidshinder

Muziek 

  • Wanneer je een muziekinstrument bespeelt, overleg dan met je buren op welk tijdstip je hen het minste stoort. Doe, tijdens het spelen, ramen en deuren dicht. Speel je piano? Dan kan je onder de poten trillingsdempers plaatsen.
  • Een elektrisch versterkt instrument, kan je aansluiten op een koptelefoon. Met een koptelefoon kan je oefenen zonder hinder te veroorzaken.
  • Spreek samen af op welk tijdstip en hoelang muziek geen probleem is en op welke plek de apparatuur het beste kan staan. Bijvoorbeeld zo ver mogelijk bij de woonkamer of slaapkamer van de buren vandaan.
    Doe eventueel samen een luisterproef om de aanvaardbare geluidssterkte te bepalen van tv, stereo, enz.

Door je buren op de hoogte te brengen van geplande feestjes (je kan hen natuurlijk ook uitnodigen!), kan je al veel problemen vermijden. Zet de muziek ook nooit zo hard dat je het geluid moet overschreeuwen.

Contactgeluiden

  • De grootste boosdoeners bij contactgeluiden zijn harde vloeren. In combinatie met hard schoeisel is geluidshinder, zelfs bij normaal woongedrag, onvermijdelijk. De enige oplossing is om binnenshuis pantoffels te dragen of op sokken te lopen.
  • Viltdopjes onder de poten van stoelen en tafels voorkomen hinderlijke schuifgeluiden.
  • De trap op rennen is ook een bron van burenlawaai. Doe het rustig aan en plak halfronde traptapijttegels op de houten tegels. Knallende deuren kunnen worden voorkomen door viltstrookjes of schuimrubberen tochtstrips in de deurstijl te plakken.
  • Ook een klemmende deur is irritant: stel de scharnieren bij om het klemmen te verhelpen.
  • Hou huishoudelijke apparaten zoals (vaat-)wasmachines vrij van woningscheidende wanden en zet ze op speciaal daarvoor bestemde rubberen doppen of tegels.

Doe-het-zelf

  • Bij bepaalde klussen zoals timmeren, boren, het gras maaien of bomen snoeien, is lawaai onvermijdelijk. Probeer de overlast zoveel mogelijk te beperken door dit op normale tijdstippen te doen of door hierover goede afspraken te maken met uw buren.
  • Let bij de aankoop van nieuw gereedschap ook op het geluidsniveau van het apparaat. Sinds 3 januari 2002 moeten fabrikanten van zo’n 60 soorten gereedschap d.m.v. een etiket vermelden hoeveel lawaai het toestel maakt wanneer het wordt gebruikt. Het gaat om grasmaaiers, grastrimmers, heggenscharen, bladblazers en –zuigers, verticuteermachines, houthakselaars, waterpompen, kettingzagen en hogedrukreinigers. Dit etiket is in de hele Europese Unie ingevoerd en vermeldt het LWA, het geluidsvermogensniveau, uitgedrukt in decibel (dB). Hoe hoger het vermelde getal, des te meer lawaai het gereedschap maakt.
    Gereedschap met een aanduiding van 95-100 dB is over het algemeen redelijk rustig. Hinder kan natuurlijk toch optreden wanneer het gereedschap wordt gebruikt tijdens rustige uren of in een rustige omgeving.

Huisdieren

Vooral blaffende honden en kraaiende hanen zorgen regelmatig voor geluidshinder.

Honden blaffen omdat ze bang of opgewonden zijn, om te communiceren of ter markering van hun territorium. Een goede verzorging door het baasje, zoals de voeding en voldoende aandacht, kan veel verhelpen. Vaak gaan honden janken en blaffen als het baasje van huis is, zeker wanneer er iemand aan de deur komt. Laat jouw hond dus zo weinig mogelijk alleen. Als de hond toch alleen blijft, geef hem dan voldoende bezigheden, bv. wat speeltjes. Weet ook dat elk ongewenst gedrag van je hond afgeleerd kan worden. Vraag hiervoor advies aan ervaren hondeneigenaars of een hondenvereniging.

Ook over kraaiende hanen in woonwijken wordt veel geklaagd. Toch kan je hier eenvoudige maatregelen tegen nemen. Een goed geïsoleerd nachthok kan al een groot deel van het lawaai wegnemen. Is dit niet afdoende, overweeg dan om het hok te verduisteren. Door blinden voor de ramen te installeren kan men een haan voor de gek houden. Probeer in ieder geval met klagende buren in contact te blijven en houd de zaken bespreekbaar. Toon je goede wil en probeer bovenstaande maatregelen eens uit. Een doosje eieren voor de buren kan ook wonderen doen!

Centraal meldpunt voor milieuklachten

Heb je klachten i.v.m. het milieu? Dan kan je hiervoor terecht bij:

Tijdens de openingsuren van het gemeentehuis:
De milieudienst, T.: 051 33 74 32, E: milieu@ingelmunster.be

Buiten de openingsuren van het gemeentehuis:
Politie MIDOW, T.: 056 67 19 40