Geluidshinder

Geluidshinder of lawaai is een belangrijk probleem dat onze levenskwaliteit sterk vermindert. Lawaai van buren is, na wegverkeerslawaai, de meest voorkomende vorm van geluidshinder in Vlaanderen. Geluidsoverlast kan aan de basis liggen van gezondheidsproblemen zoals slapeloosheid, stress en oververmoeidheid.

Stoor je je aan de buurgeluiden, of vinden de buren dat je teveel lawaai maakt? In beide gevallen kan een verhelderend gesprek in een ontspannen sfeer een uitkomst bieden. Met meer begrip voor elkaar en enkele eenvoudige maatregelen is het overlastprobleem meestal snel opgelost.

Hou niet alleen rekening met de geluidssterkte, maar ook met de frequentie, de tijdsduur en het tijdstip waarop je luidruchtige activiteiten uitvoert. Zo vinden veel bewoners het aanvaardbaar om doordeweeks vanaf 8 uur geluid te horen, maar op zondag wil men liever langer van de rust genieten. Hou ook rekening met de studenten in jouw buurt door tijdens de examenperiode luidruchtige activiteiten te beperken.

Enkele tips om geluidsoverlast door muziek, contactgeluiden, doe-het zelf en dieren te vermijden.

Meldingen

Meldingen van geluids- of geurhinder en zwerfvuil geef je door via het centraal meldpunt Melding8770.

Ben je niet vertrouwd met een computer of wil je liever langskomen bij onze diensten om je klacht in te dienen? Maak dan zelf online een afspraak.