Reuzenberenklauw

Help mee de reuzenberenklauw te bestrijden!

De reuzenberenklauw is een sterk woekerende, uitheemse plant. Hij wordt gemakkelijk 4 meter hoog en heeft grote, spitse bladeren. Het is een mooie plant, maar het sap van deze plant geeft in combinatie met zonlicht ernstige brandwonden!

De gemeente, Provincie West-Vlaanderen en het Vlaams gewest zijn daarom gestart met de bestrijding van de reuzenberenklauw en zullen dit ook de komende jaren verder blijven doen. Maar we hebben ook jouw hulp nodig, zodat ook reuzenberenklauwen die op privéterrein staan, aangepakt worden.

In onze gemeente groeit de plant vooral langs de Mandel.  Weet jij nog plaatsen waar de plant groeit? Geef dan een seintje aan de milieudienst.

Hoe bestrijden?

  • Zorg dat de plant niet in bloei komt door ze 2 tot 3 keer per jaar te maaien.
  • Als hij toch bloeit, snij de bloemschermen af en stop ze in de vuilniszak bij het huisvuil. Niet op de composthoop of bij het groenafval, want de zaden zijn zeer kiemkrachtig.
  • Als de plant niet te groot is, graaf de penwortel uit of steek hem dwars door met een spade.
  • Bescherm jezelf tegen het sap met lange mouwen, handschoenen en veiligheidsbril. Spoel sap direct na huidcontact overvloedig af met water en loop die dag zeker niet meer in de zon.

Let op!

Er zijn een aantal inheemse soorten schermbloemigen die lijken op de reuzenberenklauw, maar ze zijn veel kleiner en fijner en niet gevaarlijk. Omdat de inheemse schermbloemigen goede bijenplanten zijn, mogen we dus niet de verkeerde planten bestrijden. In deze folder vind je foto’s en een beschrijving van de reuzenberenklauw en van een aantal inheemse niet te bestrijden schermbloemigen.

Milieudienst

Loket technische dienst - Gemeentehuis
Oostrozebekestraat 4
8770 Ingelmunster
T: 051 33 74 32
E: milieu@ingelmunster.be

Openingsuren:

De dienst ruimte (technische dienst, openbare werken, ruimtelijke ordening, milieu en economie) werkt enkel op afspraak

Voor sommige producten (omgevingsvergunning, milieu) kan je zelf online een afspraak maken.