Verledding openbare verlichting

Tegen 2030 wil Ingelmunster alle openbare verlichting ombouwen naar ultrazuinige ledverlichting. In eerste instantie schakelt het buitengebied (de landelijke wegen) gefaseerd over en wordt de verlichting er gedimd in plaats van gedoofd waardoor het in deze straten niet langer donker zal zijn ’s nachts.

De overheid heeft een belangrijke voorbeeldfunctie om minder energie te verbruiken. Het gemeentebestuur levert daarom heel wat inspanningen, waaronder het ombouwen van de openbare verlichting naar zuinige ledverlichting. 

Waarom ledverlichting

Ledverlichting heeft heel wat voordelen: het verbruikt minder energie en bespaart zo energiekosten. Bovendien zorgt ledverlichting voor een lagere CO2-uitstoot, een streefdoel uit het Burgemeestersconvenant dat Ingelmunster ondertekende. 

Tegelijk biedt de omschakeling ook mogelijkheden om specifieke ingrepen te doen op het vlak van sfeer en veiligheid. Lichtarmaturen met ledverlichting kunnen makkelijker individueel aangestuurd worden. Handig om bij bepaalde activiteiten of evenementen bijvoorbeeld enkele lichtpunten te doven. Ook het brandprogramma van deze lampen is uitgebreider. Ledverlichting kan je dimmen. Zo verbruiken de lampen minder zonder in te boeten aan zichtbaarheid en veiligheid.

Verschillende zones

Om de overstap naar ledverlichting mogelijk te maken ondertekende het gemeentebestuur een overeenkomst met netbedrijf Fluvius. Zij deelden het volledige grondgebied op in verschillende zones. De omschakeling naar ledverlichting in deze gebieden gebeurt stap per stap. Zo plaatste Fluvius op de Rodenbachwijk en de parking op het sportcentrum al nieuwe ledverlichting. Ook op nieuwe verkavelingen en industriezones en bij de heraanleg van wijken voorzien we deze verlichting. De omschakeling van de overige gebieden gebeurt gefaseerd, op basis van veiligheid en het verbruik van de huidige verlichting. 

Landelijke wegen

Alle openbare verlichting in het buitengebied, langs de landelijke wegen, werkt nu met ledverlichting. 's Nachts dimmen we de verlichting waardoor het in die straten niet meer donker zal zijn. Zo zorgen we voor een veiliger gevoel bij de bewoners. 

Bekijk de huidige stand van zaken

Dienst openbare werken

Loket technische dienst - Gemeentehuis
Oostrozebekestraat 4
8770 Ingelmunster
T: 051 33 74 33
E: openbarewerken@ingelmunster.be

Openingsuren:

De dienst ruimte (technische dienst, openbare werken, ruimtelijke ordening, milieu en economie) werkt enkel op afspraak

Voor sommige producten (omgevingsvergunning, milieu) kan je zelf online een afspraak maken.