Elektronische identiteitskaart (EID)

De Belgische identiteitskaart bevat jouw persoonlijke identiteitsgegevens. De identiteitskaart is verplicht vanaf 12 jaar en verplicht op zak te hebben vanaf 15 jaar. Ben je 12 en heb je nog een geldige kids-ID dan hoef je pas een identiteitskaart aan te vragen als de kids-ID komt te vervallen.

Je pin- en pukcode kwijtgeraakt? Dan kan je deze opnieuw aanvragen. Een 10-tal dagen na de aanvraag liggen de codes klaar in het gemeentehuis en nodigen we u uit om deze opnieuw in te stellen. Nieuwe pin- en pukcodes kosten 2 euro.

Begin 2020 werd de nieuwe identiteitskaart gelanceerd. De vernieuwde eID volgt de Europese richtlijnen, waardoor er onder andere extra bescherming is ingebouwd tegen identiteitsfraude. Zo maakt de geperforeerde foto in combinatie met de vingerafdrukken de kaart nog veiliger. 

 

Procedure

Je ontvangt een oproepingskaart of je komt langs om een nieuwe kaart aan te vragen omwille van bijv. beschadiging, verlies of diefstal. Langskomen kan enkel op afspraak!

Wat meebrengen

Bij de aanvraag van je eID breng je het volgende mee:

  • de oproepingskaart
  • een recente kleurenpasfoto (maximaal 6 maanden oud) die voldoet aan de voorwaarden voor pasfoto's, vermeld op de oproepingskaart
  • de huidige identiteitskaart of (in geval van verlies of diefstal) het vervangingsattest.

Bij het afhalen van de eID breng je het volgende mee:

  • je oude identiteitskaart
  • de ontvangen pin- en pukcodes
  • je haalt je identiteitskaart persoonlijk af. De vingerafdrukken moeten opnieuw gecontroleerd worden.

Uitzonderingen

In dringende gevallen kan je een spoedprocedure aanvragen met levering binnen 1 of 2 dagen. Let op: deze kaarten zijn een stuk duurder. Een dringende aanvraag met levering in de gemeente kost: 122 euro, een super dringende aanvraag met gecentraliseerde levering in Brussel komt op 159 euro. Neem voor meer info contact op met de dienst burgerzaken.

Kan de aanvrager door gezondheidsredenen niet naar het gemeentehuis komen? Geef een seintje aan de dienst burgerzaken.

Kosten

De kostprijs bedraagt 21 euro. Je kan dit met Bancontact betalen.

Meer info

Burgerzaken - Gemeentehuis
Oostrozebekestraat 4
8770 Ingelmunster
T: 051 33 74 20
E: burgerzaken@ingelmunster.be

Openingsuren:

De dienst burgerzaken werkt enkel op afspraak!