Groene grasvlakte aan de noordoever

Algemene info

De verharding tussen het kanaal en de woningen aan de Waterstraat verdwijnt en transformeert in een grote grasvlakte met bloemenweides en bomen aan de zijkanten. Er komen ook lage hellingen met zitbanken. De ruimte tegenover het Valoragebouw verandert in een kleine parking voor 17 wagens. De zwaaikom is niet langer nodig voor de scheepvaart en de oever is plaatselijk niet meer waterdicht. Daarom verkleint de zwaaikom en komt er een houten beplanking zodat je dicht bij het water kan zitten.

De fietsverbinding tussen Ingelmunster en Emelgem (Wandel op de Mandel) krijgt een vervolg. Tussen de Brigandsbrug en de Nijverheidstraat moet het asfalt plaats maken voor een waterdoorlatend pad waar wandelaars, joggers en recreatieve fietsers in een oase van rust hun weg verder kunnen zetten. Dit pad zal verder doorlopen tot aan het waterzuiveringsstation en is autovrij. Vanaf de Nijverheidstraat loopt parallel een hindernissenparcours met wasbord voor mountainbikers en fietsers.

Ter hoogte van de grote zwaaikom komen extra picknickbanken die toegankelijk zijn voor mensen met een rolstoel. Via kleine ruimtes vlakbij het water kunnen vissers in alle rust hun sport beoefenen.  

 

Jaagpad afgesloten

Om te vermijden dat vrachtwagens door de centrumstraten rijden, rijdt het werfverkeer via het jaagpad. Daarom is het jaagpad afgesloten tussen de Waterstraat en het waterzuiveringsstation in de Trakelweg.

Bekijk het omleidingsplan voor voetgangers en fietsers

Financiering

De werken worden grotendeels gefinancierd door De Vlaamse Waterweg. De gemeente kan voor de werken die zij ten laste neemt, rekenen op een subsidie in het kader van het reglement voor toeristische impulsen van de provincie West-Vlaanderen.