23-11-2022
Extra subsidies voor aanleg van kleine landschapselementen
Ingelmunsterse landbouwers, particulieren die landelijk wonen, bedrijven in landelijk gebied of natuurverenigingen die overwegen om kleine landschapselementen zoals hagen, bomenrijen, houtkanten, poelen, enz. te voorzien, kunnen hiervoor rekenen op ondersteuning vanuit de provincie en het gemeentebestuur. Deze subsidies worden nu uitgebreid voor particulieren die aanplantingen willen laten uitvoeren.  

Ingelmunster werkt al geruime tijd samen met de provincie West-Vlaanderen om het aanplanten en onderhouden van kleine landschapselementen te ondersteunen. Bijvoorbeeld in de vorm van informatie en advies, het ontwerpen van een landschapsplan, het aanleveren van plantgoed tot soms zelf de volledige realisatie van het ontwerpplan. Tot nu konden particulieren enkel subsidies aanvragen voor het aanleveren van het plantgoed. Door een wijziging in de beleidsnota van de provincie, kan deze doelgroep nu ook financiële steun krijgen om de aanplantingen te laten uitvoeren via sociale tewerkstelling.   

Subsidies 
Particulieren die zelf aanplanten, betalen 30% van de totale kosten. De andere 70% subsidiëren het gemeentebestuur en de provincie elk voor de helft. Wie ervoor kiest om de aanplanting te laten uitvoeren, betaalt 50% van de kosten. De andere helft betalen het gemeentebestuur en de provincie. Vanaf volgend plantseizoen is de tussenkomst vanuit Ingelmunster begrenst op 750 euro per dossier.  

Landbouwers kunnen rekenen op 100% subsidies. 

Wie meer info wenst kan op afspraak terecht bij de milieudienst in het gemeentehuis of bij Stadlandschap West-Vlaamse hart (www.westvlaamsehart.be)