Kriekewandeling

De Krieke is een groot landelijk gehucht en ligt op de grens met Hulste en Oostrozebeke. Op de heuvelrug aan de Potteriehoek en Hoog Walleghem heb je bij helder weer zicht op zowel de vallei van de Mandel als van de Leie, met in de verte de hoogvlakte van Egem-Tielt en aan de andere kant de Vlaamse Ardennen. Op het hoogste punt passeer je langs de Doornmolen.

  • De wandeling bestaat uit een korte lus van 8 km en een lange lus van 12 km.
  • Je vertrekt op het marktplein maar kan ook inpikken vanaf de Cultuurfabriek (Kortrijkstraat 2).
  • De route is niet rolstoelvriendelijk.

Bekijk hier de Kriekewandeling op RouteYou

Enkele interessante locaties tijdens de wandeling

Brigandsbrug

Meteen bij de start wandelen we de Brigandsbrug op. De naam van de brug verwijst naar ‘de Brigands’, de inwoners die zich in de 18de eeuw verzetten tegen de Franse bezetter. Van hen kregen ze de geuzennaam Brigands of vrij vertaald struikrovers mee. Ingelmunster krijgt nog steeds de bijnaam 'Brigandsgemeente'. De brug, een architecturale parel, werd in 2020 geopend en is 286 meter lang.

Het Vlasbos

Het speelbos is met zijn 5 hectare niet gigantisch groot. De aanplanting gebeurde in 2009 met vooral sterke en snelgroeiende boomsoorten en struiken met vruchten zoals aalbes, hazelaar en vlier. Het domein, ingericht met speelheuvels en speelweide, is een plaats waar kinderen
naar hartenlust kunnen ravotten.

Wijk ‘De Krieke’ met Kriekeschool

In de 'Kriekeschool' in de Keirselaarstraat werd tussen 1911 en 1969 les gegeven. De school kreeg daarna een nieuwe functie als opslagruimte en later als woonhuis.

Potteriehoek en Hoog Walleghem

Op 18 april 1915 maakte vliegtuigpionier en oorlogsheld Roland Garros een noodlanding in deze weilanden. Omdat hij een ingenieus schietsysteem aan boord had, probeerde hij samen met een aantal inwoners zijn vliegtuig in brand te steken. Daarna hield hij zich verborgen, maar de Duitsers waren snel ter plaatse en konden hem gevangennemen.

Hoge Doorn met Doornmolen

De ‘Hoge Doorn’ bevindt zich ongeveer 38 meter boven het zeeniveau. De Doornmolen werd in 1772 oorspronkelijk gebouwd als een houten staakmolen voor het malen van graan en het persen van olie. Later bouwde men de molen om tot een stenen stellingmolen. Een brand in 1883
verwoestte de molen, en sindsdien vormt de molenromp een herkenningspunt voor de wijde omgeving.

Cultuurfabriek

Deze voormalige voddenfabriek werd in de jaren 50 verbouwd tot een parochiekerk voor de stationsbuurt. Het gemeentebestuur kocht het gebouw in 2015 om te gebruiken als cultuur- en evenementenruimte.

 

 

Meer info

Dienst toerisme - bibliotheek
Schoolstraat 35
8770 Ingelmunster
T 051 33 74 46
toerisme@ingelmunster.be