Uittreksel strafregister

Uittreksel uit het strafregister (cfr. getuigschrift goed gedrag en zeden)

Dit uittreksel is een officieel document waarop de eventuele strafrechtelijke veroordelingen van een persoon vermeld worden.

Er zijn drie modellen:

Artikel 595 (algemeen model) is het standaardgetuigschrift dat je kunt aanvragen voor allerlei doeleinden. Openbare besturen, particulieren en privé-instellingen kunnen je een uittreksel uit het strafregister vragen wanneer je een activiteit uitoefent waarvan de toegangs- of uitoefeningsvoorwaarden niet gereglementeerd zijn.

Art. 596.1 (model voor gereglementeerde activiteiten) is het getuigschrift voor activiteiten waarvan de toegangs- of uitoefeningsvoorwaarden in een wet of een verordening bepaald werden (bv. veiligheidsberoepen, vervoer van personen of goederen, fiscale beroepen, verkoop van alcoholische dranken).

Artikel 596.2 ('minderjarigenmodel') is nodig voor specifieke activiteiten met contacten met kinderen en jongeren, zoals opvoeding, psycho-medisch-sociale begeleiding, hulpverlening aan de jeugd, kinderbescherming, animatie of begeleiding van minderjarigen.

Procedure

Je kan jouw uittreksel makkelijk aanvragen via het elektronisch loket. In de meeste gevallen ontvang je onmiddellijk het gratis uittreksel in je mailbox.

Je kan ook langskomen bij de dienst burgerzaken in het gemeentehuis. Dit kan enkel op afspraak! (breng zeker je identiteitskaart mee!)

Andere mogelijkheden:

Let op: een aanvraag voor het 'minderjarigenmodel' (artikel 596.2) is pas beschikbaar na goedkeuring door de politie. Daardoor kan het even duren voor je het uittreksel in je mailbox ontvangt. Ook als je langskomt in het gemeentehuis is het enkel mogelijk om een uittreksel aan te vragen. Na goedkeuring door de politie moet je opnieuw langskomen om het uittreksel af te halen. 

 

Kosten

Gratis.

Meer info

Burgerzaken - Gemeentehuis
Oostrozebekestraat 4
8770 Ingelmunster
T: 051 33 74 20
E: burgerzaken@ingelmunster.be

Openingsuren:

De dienst burgerzaken werkt enkel op afspraak!