Tegeltuintjes

Meer groen langs de huizen in Ingelmunster, dat is het doel van het reglement voor tegeltuintjes. Tegeltuinen zijn kleine verticale tuinen die aangelegd worden door een klein oppervlak (één of enkele tegels) tegen een huisgevel vrij te maken en de beschikbare ruimte te beplanten met bijvoorbeeld een (klim)plant.

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een tuin aan te leggen. Deze inwoners kunnen een deel van het openbaar domein gebruiken en er bloemen en planten voorzien aan hun voordeur. Zo fleurt het straatbeeld op!

De tegeltuintjes zijn makkelijk te installeren, nemen weinig plaats in, zijn praktisch overal toepasbaar en vragen weinig onderhoud. Ze bieden ook heel wat voordelen. Het gevelgroen zorgt voor een extra beschermende laag tegen regen, warmte, wind en stofdeeltjes, vermindert de intensiteit van straatlawaai en verhoogt de biodiversiteit.

Procedure

Voor de aanleg van een tegeltuintje moet je een aanvraag indienen bij het gemeentebestuur. De groendienst voorziet het aanleggen van je tuintje uiterlijk 3 maanden na de goedkeuring. Ze nemen een deel van het voetpad weg en graven de voorziene ruimte uit tot 3 cm onder het voetpadniveau. Jij zorgt voor de beplanting en afwerking.

Bij de keuze van je planten hou je best rekening met de bezonning, het uiteindelijke volume van je plant en de diversiteit van bloei en groen doorheen het jaar. Gebruik geen planten met doornen of stekels, giftige planten of planten die overvloedig bessen en/of vruchten dragen. Hier vind je een overzicht van bijvriendelijke klimplanten.

Ben je overtuigd? Op www.groenegevels.be vind je heel wat nuttige tips!

Voorwaarden

Het is niet mogelijk om overal tegeltuintjes te maken. Zo moet het voetpad breed genoeg blijven zodat er voldoende ruimte is voor rolstoelen en buggy's. De afmetingen van deze doorgang hangen af van de grootte van het tuintje. Een tegeltuintje kan ook bestaan uit bloembakken. Ook hier hou je de doorgang van het voetpad in het achterhoofd: zorg voor makkelijk wegneembare bakken, zonder scherpe randen, die niet te breed of te hoog zijn.

Meer info

Loket technische dienst - Gemeentehuis
Oostrozebekestraat 4
8770 Ingelmunster
T: 051 33 74 32
E: milieu@ingelmunster.be

Openingsuren:

De dienst ruimte (technische dienst, openbare werken, ruimtelijke ordening, milieu en economie) werkt enkel op afspraak

Voor sommige producten (omgevingsvergunning, milieu) kan je zelf online een afspraak maken.