Stemmen via volmacht

Als je op de verkiezingsdag niet zelf kan stemmen, kan je iemand in jouw plaats een stem laten uitbrengen. In tegenstelling tot de vorige verkiezingen moet er geen attest meer bij de volmacht gevoegd worden, maar wordt er op het volmachtformulier zelf geattesteerd. De volmachtdrager stemt eerst in zijn eigen bureau en vervolgens in het bureau van de volmachtgever. 

Er zijn drie verschillende volmachtformulieren. Het volmachtformulier dat je moet gebruiken hangt af van je persoonlijke situatie.  Zowel jij als de persoon die in jouw plaats gaat stemmen, vullen het volmachtformulier in.

 • Formulier voor Belgen, 18 jaar of ouder 
 • Formulier voor Belgen, 16 of 17 jaar 
 • Formulier voor inwoners, met de nationaliteit van een EU-land en geregistreerd als EU-kiezer

Personen die een volmacht geven omwille van verblijf in het buitenland zonder bewijsstukken (vakantie) en omwille van een activiteit als zelfstandige moeten nog een verklaring op eer  ondertekenen. 

Wie kan volmacht geven aan wie? 

 • Een Belgische kiezer (18 jaar of ouder) kan een volmacht geven aan een andere Belgische kiezer (18 jaar of ouder) uit zijn kieskring.
 • Een minderjarige kiezer kan een volmacht geven aan een andere Belgische kiezer of een EU-kiezer uit de kieskring.
 • Een EU-burger kan een volmacht geven aan een andere Belgische kiezer of een EU-kiezer uit de kieskring.

Voorwaarde

Je kan een volmacht geven aan een andere kiezer naar keuze, maar:

 • Iemand kan slechts één volmacht krijgen.
 • Je kan geen volmacht geven aan een niet-Belgische kiezer. 
 • De volmachtkrijger moet op de verkiezingsdatum kunnen stemmen voor alle verkiezingen waarvoor je zelf stemgerechtigd bent.

Een EU-burger of minderjarige kiezer kan niet op kandidaten voor de Kamer of het Vlaams Parlement stemmen. Bijgevolg kan een EU-burger of minderjarige kiezer geen volmacht krijgen van een meerderjarige Belg. Een meerderjarige Belg kan wel een volmacht krijgen van een EU-burger of minderjarige kiezer, aangezien hij/zij ook deelneemt aan de verkiezing voor het Europees Parlement.

Reden Wat heb je nodig?Moet je langskomen bij de dienst burgerzaken?
Ziekte of handicapEen volledig ingevuld en ondertekend volmachtformulier waarin de bevestiging van de arts is opgenomen.Neen
Beroepsredenen (zowel binnen- als buitenland)Een volledig ingevuld en ondertekend volmachtformulier waarin de bevestiging van de werkgever is opgenomen.Neen
Zelfstandige activiteit Een volledig ingevuld en ondertekend volmachtformulier waarin de bevestiging van de dienst burgerzaken is opgenomen.

Breng de nodige bewijsstukken binnen bij de dienst burgerzaken na het maken van een afspraak. Let op, dit moet gebeuren voor 9 juni. Op de dag van de verkiezingen kan je geen volmacht meer krijgen.

Heb je geen bewijsstukken? Dan zorgt de dienst burgerzaken voor een verklaring op eer.

Vrijheidsbeneming (gevangenis, psychiatrische instelling ...)Een volledig ingevuld en ondertekend volmachtformulier waarin de bevestiging van de betrokken instelling is opgenomen.Neen
GeloofsovertuigingEen volledig ingevuld en ondertekend volmachtformulier waarin de bevestiging van de organisator van de religieuze activiteit is opgenomen.Neen
StudieredenenEen volledig ingevuld en ondertekend volmachtformulier waarin de bevestiging van de onderwijsinstelling is opgenomen.Neen
Verblijf in het buitenlandEen volledig ingevuld en ondertekend volmachtformulier waarin de bevestiging van de dienst burgerzaken is opgenomen.   

Breng de nodige bewijsstukken binnen bij de dienst burgerzaken na het maken van een afspraak. Let op, dit moet gebeuren voor 9 juni. Op de dag van de verkiezingen kan je geen volmacht meer krijgen.

Heb je geen bewijsstukken? Dan zorgt de dienst burgerzaken voor een verklaring op eer. 

Meebrengen

De persoon die in jouw plaats gaat stemmen, geeft deze documenten af aan de voorzitter van het stembureau:

 • Het ingevulde en ondertekende volmachtformulier
 • Jouw oproepingsbrief
 • Zijn/haar eigen oproepingsbrief
 • Zijn/haar eigen identiteitskaart

Burgerzaken

Burgerzaken - Gemeentehuis
Oostrozebekestraat 4
8770 Ingelmunster
T: 051 33 74 20
E: burgerzaken@ingelmunster.be

Openingsuren:

De dienst burgerzaken werkt enkel op afspraak!