Verkiezingen

Europese, federale en Vlaamse verkiezingen op zondag 9 juni

Op zondag 9 juni 2024 zijn er de federale, regionale en Europese verkiezingen. Voor elk van de drie verkiezingen moet je apart stemmen, maar wel op dezelfde locatie op hetzelfde moment. 

Waar moet ik gaan stemmen?

Iedereen stemt bij de aankomende verkiezingen in zijn eigen gemeente. Ten laatste 15 dagen voor de verkiezingen krijg je per post een oproepingsbrief. Daarin staat op welke locatie je precies moet gaan stemmen:

  • Sporthal: Bollewerpstraat 92A
  • Cultuurfabriek: Kortrijkstraat 4
  • WZC Maria Rustoord: Weststraat 53

De stembureaus zijn open van 8 tot 14 uur.

Moet ik stemmen?

De stemming is verplicht voor alle Belgen vanaf 18 jaar die een oproepingsbrief ontvangen. Voor het eerst mogen ook 16 en 17-jarigen gaan stemmen. Dit kan enkel voor de Europese verkiezingen.

Wat als je niet kan gaan stemmen?

In uitzonderlijke gevallen kan je een volmacht geven aan iemand anders. Die persoon gaat dan in jouw plaats stemmen. Dat moet geen familie zijn, je kan aan eender welke andere stemgerechtigde een volmacht geven. Dat doe je via een volmachtformulier.

Meer info over het geven van een volmacht en welke voorwaarden eraan verbonden zijn, vind je hier. 

Wil je geen volmacht geven, of ben je te laat om dit in orde te brengen? Dan kom je op afspraak langs bij de dienst burgerzaken, samen met je oproepingsbrief en een bewijs van de reden waarom je niet kan stemmen.

Registreer je als vrijwilliger

De gemeente zoekt vrijwilligers om op de dag van de verkiezingen als voorzitter of bijzitter te helpen in een stembureau. 

Burgerzaken

Burgerzaken - Gemeentehuis
Oostrozebekestraat 4
8770 Ingelmunster
T: 051 33 74 20
E: burgerzaken@ingelmunster.be

Openingsuren:

De dienst burgerzaken werkt enkel op afspraak!