Veel gestelde vragen over de verkiezingen

Waar moet ik gaan stemmen?

Iedereen stemt bij de aankomende verkiezingen in zijn eigen gemeente. Ten laatste 15 dagen voor de verkiezingen krijg je per post een oproepingsbrief. Daarin staat op welke locatie je precies moet gaan stemmen:

  • Sporthal: Bollewerpstraat 92A
  • Cultuurfabriek: Kortrijkstraat 4
  • WZC Maria Rustoord: Weststraat 53

De stembureaus zijn open van 8 tot 14 uur.

Moet ik stemmen?

De stemming is verplicht voor alle Belgen vanaf 18 jaar die een oproepingsbrief ontvangen. Voor het eerst mogen ook 16 en 17-jarigen gaan stemmen. Dit kan enkel voor de Europese verkiezingen.

Wat als je niet kan gaan stemmen?

In uitzonderlijke gevallen kan je een volmacht geven aan iemand anders. Die persoon gaat dan in jouw plaats stemmen. Dat moet geen familie zijn, je kan aan eender welke andere stemgerechtigde een volmacht geven. Dat doe je via een volmachtformulier.

> Alle info over het geven van een volmacht

Wil je geen volmacht geven en kan op de dag van de verkiezingen onmogelijk gaan stemmen? Dan moet je de nodig info bezorgen waarom je verhinderd bent.

> Alle info over niet stemmen (bewijs van verhindering)

Wanneer ontvang ik mijn oproepingsbrief?

In de week van 27 mei krijg je per post een oproepingsbrief. Daarin staat op welke locatie je precies moet gaan stemmen.
Geen oproepingsbrief ontvangen? Bij de dienst burgerzaken kan je een duplicaat afhalen. Maak hiervoor eerst een afspraak.
Ook op de dag van de verkiezingen kan je langskomen om een duplicaat op te pikken. Hiervoor hoef je geen afspraak te maken. 

Wist je dat je ook een digitale oproepingsbrief ontvangt via je Ebox? Je kan geldig stemmen door deze oproepingsbrief te tonen op je smartphone, samen met je identiteitskaart.
Bij een volmacht moet de volmachtkrijger altijd in het bezit zijn van een fysieke oproepingsbrief.

Ik verhuisde na 1 april 2024. Waar moet ik gaan stemmen?

Als je in de periode tussen het vaststellen van de kiezerslijst (1 april) en de dag van de verkiezingen (9 juni) verhuist naar een andere gemeente en er wordt ingeschreven in het bevolkingsregister, dan zal je toch in de gemeente moeten gaan stemmen waar je voorheen was ingeschreven.

 

Burgerzaken

Burgerzaken - Gemeentehuis
Oostrozebekestraat 4
8770 Ingelmunster
T: 051 33 74 20
E: burgerzaken@ingelmunster.be

Openingsuren:

De dienst burgerzaken werkt enkel op afspraak!